Nieuws:

Volg het Iwaanidee Forum op twitter voor de laatste nieuwtjes omtrend het forum.

Hoofdmenu

Iraki's in de rij om Saddam op te knopen

Gestart door Iwan, 9 december 2006, 18:12:26

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Iwan

BAGDAD/NEW YORK - Een van de felst begeerde banen in Irak bestaat nog niet eens:
de beul voor Saddam Hussein. Terwijl nog een hoger beroep loopt tegen de doodstraf voor de ex-dictator,
hebben honderden Iraki's spontaan bij het kantoor van de premier naar die baan gesolliciteerd.
Dat meldde The New York Times zaterdag op zijn website.

Een adviseur van premier Nuri al-Maliki zei dat een van de moeilijkste taken het aanwijzen van de beul
zal zijn, omdat zo veel mensen wraak willen nemen voor het verlies van hun geliefden. 

Saddam werd op 5 november veroordeeld tot de dood door ophanging.




©nu.nl
"Ik ben graag de enige die praat;
het spaart tijd en voorkomt argumenten."


Lynn

Doodvonnis Saddam lijkt definitief

Het doodvonnis van Saddam Hoessein lijkt definitief. De bekrachtiging van dat vonnis door het Hof van Beroep, gisteren, heeft de handtekening van de president en de twee vice-presidenten niet nodig, zegt een woordvoerder van president Talabani. Daarmee heeft Saddam geen kans meer op een laatste beroep.

Aanhangers van Saddam Hoessein hebben op internet gedreigd met vergelding als het vonnis wordt voltrokken. Advocaten van Saddam in Jordanië hebben Arabische landen en de VN opgeroepen tussenbeide te komen om de executie te verhinderen.

In een verklaring zegt Saddam dat hij als een martelaar naar de galg gaat.

Bron: NOS


gjk



BAGDAD (ANP - De Iraakse ex-dictator Saddam Hussein is overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. Dit heeft een van zijn advocaten vrijdag verteld.

Hij werd door de Amerikanen bij Bagdad vastgehouden en berecht door een speciaal Iraaks tribunaal. Dat heeft hem ter dood veroordeeld wegens de massamoord in het sjiitische plaatsje Dujail.

www.home.nl

gjk



CRAWFORD/BAGDAD (ANP) - Het Witte Huis verwacht dat de verdreven Iraakse dictator Saddam Hussein mogelijk al zaterdag zal worden opgehangen. Dat heeft een hoge functionaris donderdag gezegd.

De functionaris baseerde zich op informatie van de Amerikaanse autoriteiten in Bagdad. ,,Ik heb gehoord dat het waarschijnlijk nog een paar dagen duurt.''

Iraakse functionarissen ontkenden donderdag juist dat de ex-dictator binnen een maand zal hangen, zoals de Iraakse wet voorschrijft. Volgens hen kan dat alleen als de Iraakse president een decreet uitvaardigt waarin wordt opgedragen tot de onmiddellijke executie. De kans daarop zou klein zijn.

Saddam heeft donderdag een ontmoeting gehad met zijn halfbroers Watban en Sabawi, die eveneens in handen van de Amerikanen zijn. Volgens zijn advocaat heeft Saddam brieven meegegeven voor zijn familieleden. ,,Hij is zichzelf aan het voorbereiden'', verwees de advocaat naar de executie.

www.home.nl

Lynn

Saddam Hoessein om 04:00 uur geëxecuteerd

De executie van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein is vandaag om 04:00 uur Nederlandse tijd voltrokken. Dat meldt een van Saddams advocaten.



Offerfeest
Saddam werd samen met zijn halfbroer Barzan al-Tikriti en de vroegere president van het zogenoemde Revolutionaire Hof, Awad Hamed al-Bander, in de hoofdstad Bagdad opgehangen, vlak voordat formeel het islamitische offerfeest begon. Volgens de Iraakse wet mag tijdens een religieus feest geen executie plaatsvinden.

Verzoek afgewezen
Een laatste poging van advocaten om de overdracht van Saddam van de VS aan Irak uit te stellen, werd afgewezen. De oud-dictator zat gedurende zijn rechtszaak vast in een Amerikaanse gevangenis bij het vliegveld van Bagdad.

Misdaden
Het doodvonnis van Saddam Hoessein werd deze week in hoger beroep bevestigd. Hij werd in november ter dood veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid door de moord op 148 sjiitische mannen en jongens in Dujail in 1982.

Begrafenis Jemen
Zijn dochter Raghd, die in Jordanië in ballingschap leeft, heeft gevraagd Saddam tijdelijk te begraven in Jemen 'totdat Irak is bevrijd en hij kan worden herbegraven in Irak'.

© RTLNieuws.nl


Lynn


Lynn

Sjiieten bespotten Saddam bij executie

De executie van oud-dictator Saddam Hoessein is toch niet zo respectvol verlopen als de Iraakse regering wil doen geloven.

Hel
Dat blijkt uit een illegaal opgenomen video. Op de video, die is uitgezonden via Arabische nieuwszenders, is te horen hoe sjiitische getuigen van de executie de soenniet Saddam de hel toewensen. Ook scanderen zij de naam van Muqtada al-Sadr.

Hangend
Al-Sadr is een van de belangrijkste sjiitische leiders. Op de video, opgenomen met een gsm, is Saddam hangend aan de galg te zien. De officiële beelden lieten dit niet zien.


©RTLNieuws.nl

Iwan

Saddam Hoessein kreeg Cubaanse sigaren en haarkleurmiddel tijdens zijn laatste dagen voor zijn executie
op 30 december van vorig jaar. De Iraakse dictator kreeg ze van de Amerikaanse verantwoordelijke van de
gevangenis, blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse leger.

Droogkuis
Luitenant-kolonel William Steele, verantwoordelijke van de gevangenis waar Saddam en zijn medestanders
zaten, moest zich verantwoorden voor een aantal uitgaven. Steven Mickelberg, fraudeagent van het
Amerikaans leger ondervroeg Steele. "Hij verklaarde dat de sigaren voor de belangrijkste gevangene was
en dat was Hoessein. Hij kocht alles wat Saddam vroeg.
" Zo werden de kleren van de dictator ook naar
de droogkuis gebracht. Dat gebeurde nadat een medestander van Hoessein in pyjama voor de rechter
verschenen was, meldt reuters.




©hln.be
"Ik ben graag de enige die praat;
het spaart tijd en voorkomt argumenten."