Nieuws:

Volg het Iwaanidee Forum op twitter voor de laatste nieuwtjes omtrend het forum.

Hoofdmenu

Vande Lanotte wil draad morgen weer oppikken

Gestart door swake, 13 december 2010, 02:50:55

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

swake

  Eens wat politiek nieuws uit ons apenlandje. België behoort tot één van de kleinste landen ter wereld, maar toch hebben wij de meeste regeringen ter wereld. Nog beter, wij zitten al bijna een half jaar zonder federale regering. Wie doet ons na.
Wij hebben een federale regering, nu voorlopig nog niet, onze heren en dames ministers zijn het met elkaar niet eens. Alhoewel ze niet regeren, worden ze toch netjes verder betaald met onze belastingcentjes.

Wij hebben een franstalig gewest met een regering, wij hebben een vlaamstalig gewest met een regering, wij hebben een duitstalig gewest met een regering, en misschien binnenkort als er een akkoord komt , nog eens een brussels gewest  erbij met een regering.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte pikt morgen de draad van   zijn bemiddelingsopdracht opnieuw op. Afgelopen donderdag werden de   communautaire onderhandelingen opgeschort wegens de slechte   gezondheidstoestand van de moeder van Vande Lanotte. De   gezondheidstoestand van Vande Lanottes moeder blijft kritiek, zo is te   horen. Maar de bemiddelaar wil zijn werkzaamheden vanaf maandag   hervatten. 
Maandagnamiddag staat een gesprek op het programma met Michel Maus,   professor fiscaal recht aan de VUB. Maus woonde afgelopen donderdag ook   al als expert de technische vergadering van de Vlaamse partijen die   draaide rond de voorgestelde modellen (belastingkrediet, split rate)   voor fiscale autonomie.

Bedoeling is dat professor Maus verslag   uitbrengt van die vergadering. Vande Lanotte heeft die technische   vergadering donderdag namelijk zelf niet tot het einde kunnen bijwonen.   Na een telefoontje in verband met de verslechterende gezondheidstoestand   van zijn moeder trok hij richting West-Vlaanderen. De technische   vergadering werd wel voortgezet, maar de verwachte 'cruciale'   vergadering van vrijdag werd geannuleerd en de verdere werkzaamheden   werden opgeschort tot maandag.

Niet achter de rug
Verschillende   bronnen bevestigen trouwens dat er afgelopen dagen niet achter de rug   van Vande Lanotte is voortgewerkt. Zo is uit PS-hoek te horen dat alles   stil lag uit respect voor de privé-situatie van de bemiddelaar.

Buiten   het gesprek met Maus, blijft de onderhandelingsagenda van bemiddelaar   Vande Lanotte maandag leeg. Dinsdag in de vooravond is er een nieuwe   vergadering gepland met de Vlaamse partijvoorzitters. Het blijft   afwachten of er op die vergadering onder Vlamingen al knopen kunnen   doorgehakt worden over de technische methode voor het vergroten van de   fiscale autonomie voor de regio's en of er nadien daarover een compromis   kan gevonden worden met de Franstaligen.

Split-rate
Wellicht   wordt er dinsdag onder de Vlaamse partijen vooral voortgepraat over het   bijgestuurde split rate-model van N-VA. Dat model, waarbij de   deelstaten en de federale overheid elk een eigen tarief hanteren in de   personenbelasting, is en blijft volgens de N-VA beter dan dat van het   belastingkrediet. Het zou wel niet meer gaan om een zuivere split rate,   maar om een gesplitst tarief met een 'verrekening'. Bij N-VA weerlegt   men ook dat het split rate-model onuitvoerbaar zou zijn en benadrukt men   dat er voldoende solidariteitsmechanismen zijn ingebouwd om de mogelijk   nadelige effecten voor een bepaalde regio te compenseren.

Bron : hln.be