Nieuws:

Volg het Iwaanidee Forum op twitter voor de laatste nieuwtjes omtrend het forum.

Hoofdmenu

Verkiezing FIFA-voorzitter 2015

Gestart door Iwan, 14 mei 2015, 18:21:59

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Iwan

Ben benieuwd wat erachter steekt dat Blatter zich nu ineens terugtrekt. De geruchten dat de FBI achter Blatter aanzit zwellen aan...
Er kwam vandaag naar buiten dat niet Zuid-Afrika maar Marokko de stemming over het WK2010 zou hebben gewonnen. --> link
Tevens zijn er geruchten dat Quatar het WK2022 zal moeten inleveren, vanwege omvangrijke fraude in de toekenning daarvan. --> link
"Ik ben graag de enige die praat;
het spaart tijd en voorkomt argumenten."

Iwan



Citaat van: NOS.nl
Blatter en Platini voor 90 dagen geschorst

De ethische commissie van de FIFA heeft voorzitter Sepp Blatter en vice-voorzitter Michel Platini voorlopig voor negentig dagen geschorst.
Het besluit is een gevolg van het strafrechtelijk onderzoek dat in Zwitserland is ingesteld naar corruptie, fraude en omkoping binnen de wereldvoetbalbond.

Voorzitter Hans-Joachim Eckert van de ethische commissie bekrachtigde donderdag het voorgenomen besluit.
De periode van negentig dagen mag nog worden verlengd met maximaal 45 dagen.

Dubieuze betaling
Uit het Zwitserse onderzoek is gebleken dat Platini, ook voorzitter van de Europese voetbalunie, in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van Blatter heeft ontvangen.
Dat was in het jaar dat de Zwitser als FIFA-voorzitter werd herkozen. Volgens de Fransman betreft het een betaling voor werkzaamheden als adviseur van Blatter
in een eerdere periode. De Zwitser wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden.

De 79-jarige Blatter werd 29 mei herkozen als voorzitter van de FIFA, maar maakte enkele dagen later bekend alsnog te vertrekken.
Hij is formeel nog voorzitter zolang het uitvoerend comité nog geen opvolger voor hem heeft gekozen. Dat gebeurt op 26 februari volgend jaar.

Platini meldde zich donderdagochtend officieel aan voor de verkiezing, maar het is nog de vraag of hij door de schorsing wel kandidaat kan zijn.

Interim-voorzitter
De functie van Blatter wordt de komende negentig dagen waargenomen door Issa Hayatou. De sportbestuurder uit Kameroen is al 27 jaar voorzitter
van de Afrikaanse voetbalbond en binnen de FIFA is hij ´senior-vicepresident', de hoogste in rang na de voorzitter.

Hayatou nam het in 2002 op tegen Blatter bij de voorzittersverkiezing van de FIFA. Hij verloor destijds ruim, ondanks steun van diverse Europese landen.
In de jaren daarna werd hij een van de grote steunpilaren van de Zwitser.

Ook Hayatou verdacht
Hayatou speelde een belangrijke rol in de opkomst van het Afrikaanse voetbal. Helemaal schoon lijkt ook hij niet te zijn. Hij zou volgens een BBC-reportage
in de jaren negentig geld hebben verdiend aan de verkoop van de tv-rechten van het WK aan het inmiddels failliete marketingbureau ISL.

Door het Internationaal Olympisch Comité is Hayatou berispt voor zijn rol in de ISL-affaire. De voorman van de Afrikaanse voetbalbond is sinds 2001
lid van het IOC. Momenteel loopt er ook nog een onderzoek naar zijn handelwijze rond de toekenning van het WK voetbal in 2022 aan Qatar.
"Ik ben graag de enige die praat;
het spaart tijd en voorkomt argumenten."