Nieuws:

Toegang krijgen tot meer boards op het forum --> Ledengroepen

Hoofdmenu

Verschil tussen mannen en vrouwen

Gestart door Kim, 8 juni 2007, 19:14:30

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kim

Mannen hebben gemiddeld 16 procent meer hersencellen dan vrouwen maar bij vrouwen is het limbisch systeem (het centrum van de emoties in onze hersenen) weer veel groter dan bij mannen. Ook is de hersenbalk (corpus callosum) tussen de twee hersenhelften bij vrouwen groter, waardoor deze twee helften beter kunnen samenwerken. Mannen gebruiken de beide helften van hun hersenen meestal voor specifieke doelen terwijl bij vrouwen de twee helften meestal samenwerken.

Er zijn onderzoeken die aantonen dat de verschillen in de bouw van hersenen van mannen en vrouwen worden veroorzaakt door geslachtshormonen in de eerste fase van het leven. De verschillen in de ontwikkeling van de hersenen zijn al op jonge leeftijd aan te tonen. Jongetjes van 4 jaar oud zijn bijvoorbeeld beter dan meisjes van dezelfde leeftijd in ruimtelijke oriëntatie terwijl meisjes van deze leeftijd weer beter zijn in het onthouden van woordenreeksen.

Mannen en vrouwen scoren over het algemeen even goed op een algemene IQ test. Maar wel is gebleken dat mannen en vrouwen op sommige deelonderwerpen afhankelijk van hun geslacht beter of minder scoren. Het is dus niet waar dat één van de beide geslachten slimmer zou zijn dan de ander.

De verschillen op een rijtje.
Vrouwen kunnen zich beter emotioneel uitdrukken (zowel mondeling als schriftelijk) omdat hun hersenhelften beter samenwerken en hun limbisch systeem groter is.
Vrouwen ruiken beter dan mannen, omdat dit vermogen in het limbisch systeem ligt.
Vrouwen zijn beter met woorden en kunnen reeksen onsamenhangende woorden beter onthouden.
Vrouwen zijn beter in het gebruik van een routebeschrijving waar veel herkenbare punten op staan omdat ze hun goede visuele geheugen hiervoor gebruiken, mannen kunnen door hun goede ruimtelijke inzicht beter kaarten lezen.
Vrouwen zijn in staat om meerdere taken tegelijk uit te voeren omdat hun hersenhelften beter samenwerken.
Vrouwen zijn beter in het herkennen van gezichten.
Vrouwen kunnen sneller zien of twee afbeeldingen hetzelfde zijn.
Vrouwen hebben meestal een betere fijne motoriek.
Vrouwen gebruiken hun hersenen efficienter dan mannen, mannen compenseren dit met grotere hersenen.
Vrouwen hebben een breder blikveld terwijl mannen een verder blikveld hebben, ook kunnen mannen zich beter op één doel concentreren.
Vrouwen kunnen beter onsamenhangende informatie opslaan terwijl mannen beter zijn in het opslaan van geordend informatie.
Mannen zijn minder gevoelig voor depressies omdat ze zich minder bewust van hun emoties zijn.
Mannen hebben een beter ruimtelijk inzicht en kunnen objecten beter visualiseren.
Mannen kunnen beter complexe technische problemen oplossen.
Mannen zijn bij problemen meer op actie gericht terwijl vrouwen meer op communicatie gericht zijn.
Mannen hebben meer verbindingen tussen de hersencellen dan vrouwen waardoor de informatie overdracht tussen de cellen sneller verloopt waardoor ze beter complexere problemen kunnen oplossen.

Waarom kan een vrouw veel beter liegen dan een man?
Aangezien vrouwen tijdens het communiceren meer letten op de lichaamstaal van de andere persoon kunnen vrouwen feilloos waarnemen dat de man staat te liegen. Dit komt ook doordar haar beide hersenhelften beter samenwerken waardoor ze sneller in staat is verbanden te leggen tussen het gesproken woord en de visuele informatie. Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen en de meeste mannen begrijpen dan ook niet waarom vrouwen ze altijd doorhebben. Daar staat tegenover dat de vrouw in staat is om glashard in het gezicht van een man te liegen zonder dat hij iets in de gaten heeft. Mannen letten meer op de gesproken woorden zelf en veel minder op de lichaamstaal. Als mannen liegen kunnen ze dit beter via de telefoon, in het donker of met hun hoofd onder de dekens doen omdat hun lichaamstaal hen dan niet kan verraden.

Waarom zijn er zoveel vrouwen secretaresse?
Voornamelijk omdat zij in staat zijn veel tegelijk te kunnen doen. De meeste vrouwen zijn erg goed in het tegelijk uitvoeren van meerdere verschillende taken, mannen hebben daar veel meer moeite mee.

Waarom zien vrouwen alles?
Een man en vrouw zitten samen op de bank tv te kijken. De man zit in de ene hoek van de bank de vrouw in de andere, heel voorzichtig bijt de man op zijn nagels waarop de vrouw ineens zegt: "zit niet op je nagels te bijten". De man is verbaasd, hoe kon ze dat in vredesnaam zien ze keek toch ook naar de tv. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat mannen en vrouwen anders kijken. Het blikveld van de man is bijna recht vooruit, dat van de vrouw is vele malen breder. De vrouw is dus in staat om ook de dingen te zien die naast haar gebeuren. Mannen kunnen zich dit niet voorstellen en ik denk dat de gemiddelde man ook gek zou worden als hij het blikveld van de vrouw zou kunnen zien. Omgekeerd kunnen vrouwen zich niet voorstellen dat mannen bepaalde dingen niet zien. U kunt samen eens een experiment doen door bijvoorbeeld in een druk restaurant samen naar een vast punt te kijken en te zeggen wat u allemaal ziet. Het resultaat zal heel verrassend zijn. Mannen kunnen echter beter details in de verte onderscheiden omdat hun blikveld veel gerichter is. Vanuit de oerman en vrouw is dit verschijnsel heel verklaarbaar, de man moest zich als jager op een prooi concentreren en zich niet laten afleiden door de omgeving. Ook leerde hij om heel goed afstand in te kunnen schatten. Vrouwen moesten de groep in de gaten houden en leerden om kleine details in hun directe omgeving in de gaten te houden.

Waarom kan een man niet ongemerkt naar een andere vrouw kijken.
Hoe vaak komt het niet voor dat een man en vrouw ergens lopen en er een mooie vrouw langskomt. De man probeert ongemerkt een blik te werpen op de schoonheid en de vrouw zegt lachend, pas op dat je ogen er niet uitvallen. De man voelt zich betrapt en vraagt zich af hoe zijn vrouw dit nou flikt, de uitleg is echter vrij eenvoudig. Aangezien mannen vrij gericht kijken en een beperkter blikveld hebben dan vrouwen, is vaak duidelijk te zien waar ze op dat moment naar kijken. Aangezien een vrouw een heel breed blikveld heeft ziet ze onmiddellijk waar de man die naast haar loopt naar kijkt. Hoe goed hij ook zijn best doet een vrouw zal het bijna altijd doorhebben als haar man naar een andere vrouw kijkt. Omgekeerd kunnen vrouwen naar alle mooie mannen kijken zonder dat hun partner ook maar iets in de gaten heeft.

Waarom kunnen vrouwen over het algemeen niet fileparkeren.
Omdat de hersenen van vrouwen een breed blikveld hebben en ze moeilijker gericht kunnen kijken, in combinatie met het minder goed kunnen schatten van afstand, is het voor de meeste vrouwen moeilijker om een auto achteruit te fileparkeren. De hersenen van de meeste mannen zijn beter in staat om heel goed afstand te kunnen schatten waardoor ze bij het fileparkeren in het voordeel zijn.

Waarom praten vrouwen zoveel en luisteren mannen zo slecht.
Er blijkt een groot verschil te bestaan in de wijze waarop vrouwen en mannen communiceren. Eerst wil ik even ingaan op het ontstaan van deze verschillen vanuit de oermens. Door honderdduizenden generaties is er in de evolutie van de mens een grote specialisatie in de hersenen van mannen en vrouwen ontstaan die nog steeds in onze genen aanwezig is.

Tijdens de jacht tochten moesten mannen snel en efficiënt communiceren. Ook was de communicatie heel erg gericht op het ondernemen van actie en moest de man zich niet laten afleiden door andere signalen uit zijn omgeving. Vrouwen gebruikten de communicatie vooral in de groep vanuit een sociaal oogpunt. Door taal en lichaamstaal waren vrouwen in staat om de gemoedstoestand van de andere groepsleden in de gaten te houden.

Mannen gebruiken als ze praten slechts 1 hersenhelft, bij vrouwen werken de twee hersenhelften samen en zijn er veel meer gebieden bij de communicatie betrokken. Mannen zijn nog steeds erg op actie en oplossen van problemen gericht terwijl vrouwen meer communiceren vanuit een sociaal oogpunt. Mannen communiceren vrij direct en gebruiken weinig woorden, vrouwen communiceren vaak indirect en gebruiken veel meer woorden.

Als twee vrouwen een probleem hebben zullen ze er uitgebreid met elkaar over gaan praten, ze zullen zich inleven in het gevoel van de ander en na het gesprek zullen ze zich waarschijnlijk beter voelen en misschien een oplossing hebben gevonden.
Als twee mannen een probleem bespreken wisselen ze enkele zinnen en gaan dan bijna onmiddellijk over op actie om het probleem snel op te lossen.

De vrouw wil over haar zorgen en problemen kunnen praten en dat niet in de eerste plaats om oplossingen te vinden, maar om gevoelens te delen. De man ervaart dit als een vraag om hulp en is in die situatie vooral geneigd oplossingen te gaan zoeken en aanreiken. Hij luistert vrij kort en denkt dat hij het probleem wel even kan oplossen. Daardoor voelt de vrouw zich juist afgescheept en afgewezen. Zij heeft behoefte aan iemand die luistert en begrijpt en door de ongevraagde oplossing voelt ze zich niet serieus genomen. De man begrijpt niet waarom de vrouw ontevreden is met zijn oplossing en begrijpt niet waarom de vrouw er nog steeds over wil praten. De vrouw heeft dus de indruk dat de man niet naar haar luistert, echter zijn mannelijke hersenen staan hem hierbij in de weg. Als vrouwen duidelijk maken dat ze geen oplossing willen maar alleen over het probleem willen praten en mannen de tijd nemen om zonder het aanreiken van een oplossing te luisteren, zouden heel wat conflicten in een relatie voorkomen kunnen worden.

Over het algemeen gezien lijkt de communicatie techniek van vrouwen beter dan die van de mannen, echter in een noodsituatie zoals een noodlanding is de korte en directe communicatie techniek van de man in het voordeel.

Waarom zal een man niet de weg vragen als hij verdwaald is?
Voor een man is het vragen van hulp een vorm van nederlaag, hij zal daarom tot het uiterste proberen het probleem zelf op te lossen. Voor de man is het leven een grote competitie waarin hij zichzelf moet bewijzen. Vrouwen begrijpen dit vaak niet omdat zij socialer ingesteld zijn en gewend zijn om hulp vragen als ze er niet uitkomen. Dit is een van de geschilpunten die bijna iedereen wel eens tegengekomen is in zijn relatie.

Waarom zet de man de autoradio uit als hij zich moet concentreren op het verkeer.
De mannelijke hersenen zijn sterk gespecialiseerd in het uitvoeren van 1 taak. Als een man een auto moet besturen in druk verkeer of als hij de weg niet goed weet zal hij zich geheel willen concentreren op deze ene taak. Zijn hersenen zijn simpelweg niet in staat om alle visuele informatie te verwerken als er ook allerlei omgevingsgeluid is waar hij door afgeleid kan worden. Ook kan een man die een auto bestuurd gek worden van drukke gesprekken in de auto of kinderen die druk zijn op de achterbank. Vrouwen kunnen hier in het algemeen veel beter mee omgaan omdat hun hersenen niet zo gespecialiseerd zijn en ze eenvoudiger meerdere dingen tegelijk kunnen doen.

Waarom trekt een man zich terug als hij problemen heeft.
Als een man problemen heeft zal hij zichzelf terugtrekken. Hij wil alleen zijn en zal niemand om hulp vragen, zelfs zijn beste vrienden meestal niet. Er zijn enkele redenen voor dit gedrag. De man wil in eerste instantie zelf zijn problemen oplossen en zal niet snel hulp zoeken. Als de man nadenkt over problemen gebruikt hij rechter hersenhelft om het probleem te analyseren en omdat de man maar 1 ding tegelijk kan, zal hij op dat moment zijn linkerhelft waarmee hij luistert en spreekt minder goed gebruiken. Hij kan niet tegelijk een probleem oplossen en luisteren en praten. Mannen denken vaak in hun hoofd in tegenstelling tot vrouwen die meestal hardop denken. Als hij er uit is komt de man weer terug. Vrouwen begrijpen dit gedrag meestal niet en raken in paniek. Als een vrouw problemen heeft zal ze een andere vrouw om hulp vragen en over haar problemen praten. Het tegenovergestelde gedrag van de man kan ze niet begrijpen en ze zal het vaak uitleggen als "hij houd niet meer van mij" of "hij sluit mij buiten". Een vrouw die begrijpt dat een man dit gedrag vertoont weet dat de man weer terugkomt als hij er uit is en dat ze hem even met rust moet laten.

Waarom hebben mannen tepels?
Uit onderzoek blijkt dat na de bevruchting de menselijke foetus zowel lichamelijk als geestelijk vrouwelijk van structuur is. Hierdoor bezitten mannen enige vrouwelijke kenmerken, zoals tepels en borstklieren die geen functie meer hebben. Een mannelijke foetus ontvangt tussen zes en acht weken na de bevruchting een enorme dosis mannelijke hormonen (androgenen) waardoor de teelballen zich ontwikkelen waarna een tweede dosis de hersenen verandert van een vrouwelijke naar mannelijke.

Iwan



Citaat van: HLN.be

Mannen en vrouwen mogen dan wel gelijkwaardig zijn, gelijk zijn ze zeker niet.
Dat blijkt al uit de fysieke verschijning van mannen en vrouwen, maar er zijn nog 20 andere,
statistisch significante verschillen. Dat somde Peter Archbold op in het magazine Psychologie.

1)    Datingwebsites
Vier keer meer mannen dan vrouwen schrijven zich in op datingsites.

2)    Zicht
Vrouwen hebben 78 procent meer kans om blind te worden.

3)    Ongeval
Maar mannen hebben 2,7 keer meer kans om een auto-ongeval te krijgen.

4)    Lengte
Mannen zijn gemiddeld 1,77 meter terwijl vrouwen 'amper' 1m65 halen.

5)    Heup
De gemiddelde vrouw heeft een heupomtrek van 100 cm. Mannen doen het zowaar 8 centimeter beter.

6)    Gewicht
Een man weegt gemiddeld 78 kilo, een vrouw 65 kilo.

7)    Roken
Mannen sterven vier keer vaker aan ziektes gelinkt aan roken.

8)    Hoofdpijn
Vrouwen hebben drie keer meer kans om te lijden aan migraine.

9)    Hart
Hoewel mannen meer kans hebben op een hartaanval, zijn het de vrouwen
die het meest kans hebben om te sterven in het jaar na een hartaanval.

10)    Lezen
Twee op drie analfabete personen in de wereld is vrouw

11)    School
Geen wonder als je weet dat 57 procent van de kinderen die niet naar school gaan een meisje is.

12)    Politieke macht
84 procent van alle parlementaire zitjes ter wereld wordt bezet door mannen

13)    Het Nieuws
58 procent van de nieuwslezers is vrouw, maar slechts 21 procent van het nieuws gaat over vrouwen.

14)    Asiel
76 procent van alle vrouwelijke asielzoekers wordt asiel verleend tegenover 68 procent van de mannen.
70 procent van alle asielzoekers is een man.

15)    Alcohol
Alcohol heeft een groter effect op vrouwen omdat het lichaam van de gemiddelde vrouw uit minder water bestaat
dan dat van de gemiddelde man (52 procent tegenover 61 procent). Bij mannen wordt de alcohol dus meer verdund,
waardoor het effect kleiner is, ook al drinken ze evenveel en wegen ze evenveel.

16)    Online fraude
Mannen hebben dubbel zoveel kans om het slachtoffer te worden van online fraude.

17)    Virus
Een computer van een man heeft 21 procent meer kans om besmet te raken met een virus dan een computer van een vrouw.

18)    IQ
Mannen zijn gemiddeld 5 IQ-punten slimmer dan vrouwen, wat hen geschikter maakt voor taken met een hoge complexiteit.

19)    Dieet
Vrouwelijke universiteitsstudenten zijn zich meer bewust van hun gewicht dan mannelijke, en dus diëten ze vaker.
Opvallend genoeg hadden de mannelijke studenten wel drie keer vaker overgewicht dan de vrouwelijke, al vonden
dubbel zoveel vrouwen dan mannen dat ze gewicht moesten verliezen.

20)    Zelfmoord
Mannen hebben drie keer meer kans om zelfmoord te plegen dan vrouwen. Over zelfmoordpogingen werd niets gezegd.
"Ik ben graag de enige die praat;
het spaart tijd en voorkomt argumenten."