Iwaanidee

Life-Style => Eten & Drinken => Wijnen => Topic gestart door: Margje op 16 december 2006, 22:33:07

Titel: Georgische Wijnen
Bericht door: Margje op 16 december 2006, 22:33:07
Gisteren proefde ik voor het eerst een Georgische wijn..waarvan ik moet zeggen erg goed..Nu is er zelfs een bedrijf in Nederland wat deze wijn importeert. Onderstaande tekst komt dan ook van de website van Geodev BV. Te vinden op http://georgian-wines.nl/ (http://georgian-wines.nl/)

Wijnland Georgië

Aan de voet van de Kaukasus, op de grens van Europa en Azië, ligt het wat vergeten wijnland Georgië.
Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Nederland - vooral de bevolking van Texel - betrekkingen met Georgië. Voor veel Nederlanders is deze Kaukasusrepubliek echter pas goed op de kaart gezet door Sandra Roelofs, de Zeeuwse echtgenote van de huidige Georgische president Mikhail Saakasjvili.
Georgië wordt door deskundigen het oudste wijnland genoemd. Doordat de bakermat van de wijn in Georgië ligt, kan men stellen dat Georgië een zeer lange traditie heeft in de wijncultuur. In de werken van historische figuren, zoals Homerus en Apollonius van Rhodos, wordt al vóór onze jaartelling melding gemaakt van oude tradities om wijndruiven te laten groeien en rijpen om wijn te maken van een goede kwaliteit. Feiten wijzen erop dat de Kaukasus, en speciaal Georgië, het oorsponkelijke land is waar voor het eerst gecultiveerde druivenrassen werden aangetroffen en dat deze zich van daaruit hebben verspreid.
Het Georgische woord voor wijn is gvino, is oorspronkelijk en geeft zonder twijfel aan dat de oude inheemse druivenrassen van plaatselijke herkomst zijn. Hugh Johnson en James Halliday schrijven in 1992 in "The Vinter's Art", New York, N.Y:
"Georgië heeft de vroegste bewijzen van het cultiveren van wijnstokken en daaruit is de gecultiveerde variant van de 'Vitis Vinifera Sativa' voortgekomen. Archeologische afdrukken verwijzen naar ongeveer 5000 v. C. De mensheid verkeerde nog in het Stenen Tijdperk toen de eerste wijnstokken werden gecultiveerd - en vermoedelijk, de eerste wijn werd gemaakt".


Wijnbouw

In tegenstelling tot de meeste omringende landen is de wijnbouw in Georgië steeds actief gebleven. Er bestaan maar liefst meer dan vijfhonderd verschillende inheemse Georgische druivenrassen.
Vierhonderd druivenrassen worden er zelfs in aparte kwekerijen tegen uitroeiing beschermd. Voor commercieel haalbare wijnbouw zijn slechts zo'n dertig druivenrassen beschikbaar. In Tsinandali vindt u een grote vinotheek waar oude wijnen bewaard en verkocht worden.
Georgië kent enkele grote wijnbouwgebieden in de subtropische kuststrook aan de Zwarte Zee: Goerië, Adjarië, Samegrelo en Abchazië. In het midden en oosten van het land, waar een mild landklimaat heerst, bevinden zich de belangrijkste wijnbouwgebieden: Kachetië, Kartlië, Imeretië en Ratsja-Lechoemi.
In de afgelopen jaren is er veel gedaan aan herbeplanting omdat er een groot tekort was aan blauwe druiven, nadat Rusland onder Michael Gorbatsjov een anti-alcohol beleid had gevoerd.

Tot zo'n jaar of vijftien geleden werden de wijnen bereid volgens zeer traditionele methoden van wijnbereiding.
De wijnen werden tot voor kort nog onder de grond in grote kruiken van aardewerk bewaard, totdat de wijn "klaar'"was. Deze "Kvevris"-kruiken bestaan nog steeds maar voor de exportwijnen zijn de kruiken vervangen door roestvrijstalen tanks en houten vaten.