Nieuws:

Toegang krijgen tot meer boards op het forum --> Ledengroepen

Hoofdmenu

Streekgerechten!

Gestart door Iwan, 31 augustus 2016, 16:27:45

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Iwan

Heb je nog recepten voor lekkere streekgerechten post ze dan hier.
"Ik ben graag de enige die praat;
het spaart tijd en voorkomt argumenten."

Iwan

Poffert (niet te verwarren met poffertjes) is een Gronings gerecht. In andere delen van Nederland komt nagenoeg hetzelfde recept voor
maar heet het anders: ketelkoek, of broeder in cakevorm. Ook de tulband is verwant, maar is meer cake-achtig.

Poffert is een broodachtig boerengerecht en werd vooral gegeten als hoofdgerecht en soms als toetje, meestal in de winter
omdat het een nogal zwaar gerecht is. Poffertbeslag bevat zelfrijzend bakmeel (of gewone tarwebloem, boekweitmeel en gist),
krenten, rozijnen, melk, eieren en wat zout; soms wordt ook sucade toegevoegd. Het beslag is nagenoeg gelijk aan dat van pannenkoeken,
maar het beslag van een poffert moet wel enige tijd rijzen.

De poffert wordt au bain-marie in een speciale pofferttrommel gekookt. Om het aanhechten te voorkomen wordt deze soms aan de binnenzijde
belegd met plakjes spek. Jan in de zak kent hetzelfde beslag. Het deeg wordt echter niet in een trommel gekookt maar in een schone theedoek
of kussensloop die wordt dichtgebonden met een touwtje – vandaar de naam. Tegenwoordig wordt poffert ook vaak in de oven gebakken in een tulbandvorm.

Poffert wordt traditioneel gegeten met gesmolten roomboter en stroop of suiker. Het streekproduct is vandaag de dag grotendeels in de vergetelheid geraakt.
In juni 2011 is echter de 'Echte Grönneger Poffert' (onder de noemer 'Pofferts van Popko') opnieuw in Groningen op de markt gebracht.

Een gehucht tussen Hoogkerk en Enumatil is naar dit gerecht genoemd, namelijk De Poffert.



Recept:

Ingrediënten:
500gr. zelfrijzend bakmeel, 500 ml melk, 3 eieren, snufje zout, eventueel rozijnen, gedroogde stukjes fruit, boter om de tulband mee in te vetten en paneermeel.
Na het bakken:
250 gr. boter, witte of bruine basterdsuiker, stroop.

Benodigdheden:
pofferttrommel (of een tulbandvorm), steelpannetje, pollelepel, beslagkom en een mixer met deeghaken.

Ovenstand:
180 C – 1 uur

Bereidingswijze:
oven voorverwarmen op 180 graden, vet de poffert in, strooi er wat paneermeel in, het zelfrijzend bakmeel in de beslagkom.
Voeg de melk, eieren, en zout toe (en de eventuele rozijnen en stukjes fruit). Mix het beslag 3 minuten op de hoogste stand.
Giet het beslag in de tulband. Bak de poffert 1 uur onderin de oven. Prik in de poffert, als het mes er schoon uitkomt is de poffert klaar.

Serveren:
smelt de boter in een steelpannetje (op laag vuur). Snijd de poffert in plakken. Giet er een juslepel met gesmolten boter overheen.
Serveer er een beetje suiker of stroop bij!
"Ik ben graag de enige die praat;
het spaart tijd en voorkomt argumenten."