Nieuws:

Volg het Iwaanidee Forum op twitter voor de laatste nieuwtjes omtrend het forum.

Hoofdmenu

Politieke aardverschuiving in Japan

Gestart door TimT, 30 augustus 2009, 18:21:35

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

TimT

TOKIO -  De Democratische Partij van Japan (DPJ) heeft zondag volgens de voorspellingen met overmacht de Lagerhuisverkiezingen in Japan gewonnen. Volgens een exitpoll van de publieke zender NHK gaat de partij tussen 298 en 329 zetels van de 480 zetels in het Lagerhuis bezetten. Daarmee komt een einde aan de heerschappij van de Liberaal-Democratische Partij (LDP) en haar voorlopers, die het eilandenrijk sinds 1946 bijna onafgebroken hebben geregeerd.

Volgens de peiling zou de LDP op 84 tot 131 zetels kunnen rekenen. De partij bezet er nu 307 en vormt een regeringscoalitie met de kleine conservatieve boeddhistische partij Komeito (34 zetels).

Een peiling van TV Asahi geeft de DPJ 315 zetels en volgens een derde onderzoek, van Nippon Televison, zou de oppositiepartij op 324 zetels kunnen rekenen. Als de peilingen uitkomen, volgt DPJ-leider Yukio Hatoyama LDP-leider Taro Aso op als premier. De overwinning van de oppositie was verwacht. De regering van Aso was zeer onpopulair. Haar werden onder meer de kwakkelende economie, de hoge werkloosheid en een reeks corruptieschandalen verweten.

Telegraaf.nl

TimT

Na een verpletterende nederlaag in de Japanse parlementsverkiezingen heeft premier Taro Aso zondag zijn aanstaande ontslag als leider van de Liberaal Democratische Partij aangekondigd. "Ik moet mijn verantwoordelijkheid opnemen", reageerde Aso op een vraag van een televisiejournalist.
"We moeten verkiezingen voor het leiderschap van de partij organiseren en als eenvoudig lid zal ik me inzetten voor de vernieuwing van de LDP", voegde hij eraan toe. Ook andere toplui van het partijkader kondigden hun ontslag aan. (VKB)

16:31 - 30/08/2009 Copyright Ã,© Belga

TimT

TOKIO -  De nieuwe Japanse regering zal haar ideeën er niet doordrukken, maar proberen consensus te bereiken. Ook moet arrogantie vermeden worden. Dat zei Yukio Hatoyama, leider van de centrumlinkse oppositiepartij DPJ, zondag na de enorme verkiezingswinst in Japan.

De DPJ wist meer dan 300 van de 480 zetels in het parlement in de wacht te slepen. Daarmee werd een einde gemaakt aan meer dan een halve eeuw heerschappij van de centrumrechtse LDP-partij. "Het is een ongelofelijk aantal", zei Hatoyama in een interview op de Japanse televisie. "We moeten de arrogantie die bij zo'n aantal zou kunnen komen kijken, van ons afschudden."

Hatoyama zei verder een alliantie te willen vormen met een aantal kleine partijen, ondanks de bestaande meningsverschillen. "Het heeft lang geduurd, maar we staan aan de start. Dit is nog lang de bestemming niet. Op de lange termijn zullen we in de gelegenheid zijn de politiek te veranderen en een nieuw soort politiek te creëren dat aan de verwachtingen van de bevolking zal voldoen", aldus Hatoyama.

Vermoedelijk zal Hatoyama half september het premierschap van Taro Aso overnemen. Aso liet na de nederlaag van zijn LDP weten af te treden als partijleider.

Telegraaf.nl

TimT

Japan, de tweede grootste economie ter wereld, beleefde zondag een politieke aardverschuiving. De Japanse kiezer veegde de regerende LDP, die sinds 1955 bijna onafgebroken aan de macht is, bijna van de kaart. De oppositiepartij DPJ haalde 308 van de 480 zetels in het Lagerhuis. De Japanse eerste minister Taro Aso nam onmiddellijk ontslag als leider van de LDP.

De Japanse oppositie boekte een historische overwinning. De voornaamste oppositiepartij, de Democratische Partij van Japan (DPJ) sleepte 308 van de 480 zitjes van het Lagerhuis in de wacht.

In Japan, waar geen stemplicht is, trokken de kiezers ondanks een relatief matte campagne toch en masse naar de stembus. Om 11 uur lokale tijd bracht volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken reeds 21,4 procent van de kiezers zijn stem uit. Dat is 0,8 procentpunt meer dan in 2005, toen de charismatische premier Junichiro Koizumi voor de grootste kiezersopkomst sinds 1990 zorgde. Koizumi leverde de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) toen ook een verpletterende overwinning op.

Crisis
Sinds het vertrek van Koizumi is de LDP de pedalen kwijt. De partij, die sinds 1955 bijna onafgebroken aan de macht is, lijdt nu een bijna even verpletterende nederlaag. Kiezers vinden dat premier Taro Aso onvoldoende doet om de vergrijzing op te vangen en het land uit de crisis te halen. Vrijdag bleek nog dat de werkloosheid in Japan met 5,7 procent een absoluut record bereikt heeft, terwijl het land opnieuw in een deflatoire spiraal lijkt weg te zinken.

Pikant detail: DPJ-leider Yukio Hatoyama is de kleinzoon van Ichiro Hatoyama, in 1955 de allereerste LDP-premier van Japan. LDP-leider Taro Aso zou zo de rekening gepresenteerd krijgen voor de chaos in zijn partij. Sinds Koizumi in september 2006 aftrad, vielen de opeenvolgende opvolgers Shinzo Abe, Yasuo Fukuda en ten slotte Taro Aso alleen op door gezondheidsproblemen, blunders of fraudeschandalen. Taro Aso, die nu onmiddellijk aftrad als leider van de LDP, nam pas in september de scepter over van Fukuda.

Een duidelijke overwinning zou volgens analisten ook een goede zaak zijn voor de financiële markten. Tot nu controleerde de DPJ het Hogerhuis, maar de LDP het Lagerhuis. De DPJ-zege maakt een eind aan de politieke impasse, op een ogenblik dat Japan dringend nood heeft aan krachtdadig beleid.

Vraag is of de DPJ een krachtdadiger beleid kan voeren. De DPJ belooft bij de stimulering van de economie meer koopkracht in de handen van de consument te leggen en minder bij de bureaucraten in Tokio. Het is ook uitkijken naar het buitenlands beleid. De LDP focust traditioneel sterk op Washington, de DPJ lijkt meer geneigd op Azië te focussen. Vooral met China lijkt zich een meer verzoenender koers aan te dienen.

Yukio Hatoyama zei zondag dat hij ondanks zijn absolute meerderheid een coalitie wil vormen met kleinere partijen als de Social Democrat Party en de People's New Party.

TimT

TOKIO - Het Japanse parlement heeft de voormalige oppositieleider Yukio Hatoyama officieel tot premier gekozen. Hatoyamas centrumlinkse Democratische Partij van Japan (DPJ) behaalde vorige maand een historische en overweldigende verkiezingsoverwinning.

Premier Taro Aso en zijn kabinet namen eerder op de dag ontslag om plaats te maken voor de nieuwe regering.

De verkiezing van Hatoyama maakt een einde aan meer dan vijftig jaar bijna onafgebroken regeringsdeelname van Aso's conservatieve Liberale Democratische Partij. De DPJ bezet nu 308 van de 480 zetels in het lagerhuis.
Hatoyama beloofde het Japanse politieke systeem op te schudden, verspilling door de overheid te beknotten en de tweede economie van de wereld nieuw leven in te blazen door zich te gaan richten op consumenten in plaats van bedrijven. 'Ik zie er naar uit de geschiedenis te veranderen', zei Hatoyama. 'Ik ben me bewust van de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt.'

Standaard.be